România, la un pas de o criză energetică majoră. Măsurile de urgență adoptate de Guvern. „Este un plan B la care putem apela”

România, la un pas de o criză energetică majoră. Măsurile de urgență adoptate de Guvern. „Este un plan B la care putem apela
Publicat: 13/01/2017, 15:32

Potrivit informațiilor furnizate de ministerul Energiei, Transelectrica a notificat oficial ministerele Economiei, Energiei și ANRE cu privire la iminența apariției unei situații de criză în funcționarea Sistemului Energetic Național (SEN), urmare a parcurgerii a șase zile de vârf de iarnă, marcate de consumuri istorice de gaze naturale cât și de energie electrică.

Astfel, ministerele Energie și Economie au elaborat Hotărârea de Guvern privind adoptarea unor măsuri temporare de siguranță pe piața de energie electrică.

„Experiența ultimei perioade cu consumuri istorice de gaze naturale și energie electrică ne obligă să nu trecem ușor peste acest episod și să gândim soluții pentru eventuale situații similare, poate chiar mai grave. Hotărârea de astăzi poate fi tradusă într-un singur fel: nevoia de a avea cadru legal, la care să apelăm doar atunci când populația și integritatea sistemului ar putea fi în pericol. Orice țară care își respectă populația poziționează siguranța acesteia înaintea oricărei marje de profit. Adoptarea Hotărârii nu înseamnă deloc aplicarea imediată a acesteia ci un plan B la care putem apela în cazul în care situația o cere” spune Toma Petcu, ministrul Energiei.

După ce în presă a apărut un raport al CE Oltenia care arată că la 12 ianuarie stocurile de cărbune, doar cele ale acestui complex energetic, erau mai mult decât duble față de cele raportate de ministrul Energiei, ministerul a publicat un comunicat prin care explică faptul că cifrele prezentate de ministrul Petcu, puse la dispoziție de Transelectrica, țin cont doar de stocurile de cărbune existente în depozitele centrale și utilizabile imediat în caz de situații excepționale.

„Menționăm că în cadrul Comandamentului Energetic de Iarnă analiza Dispecerului Energetic Național se raportează doar la cantitățile de cărbune existente deja în depozitele din centrale și care pot fi utilizate imediat. Stocurile aflate în cariere nefiind imediat disponibile întrucât transportul în condiții de iarnă dificilă poate conduce la întârzieri și sincope, nu sunt luate în calcul de Transelectrica în situații excepționale”, arată Ministerul Energiei.

Ca atare, „Sistemul Electroenergetic Național se poate baza cu certitudine pentru o funcționare fără întrerupere doar pe stocurile de circa 350.000 de tone de cărbune existente în depozitele centralelor”, precizează ministerul.

Printre măsurile care ar putea fi luate se numără limitarea în tranșe a consumului de energie electrică.

„Precizăm că limitarea nu ar afecta populația, aceasta fiind aplicată doar în zona industrială prin restricționarea consumului la o putere minimă tehnologică. (…) Trecerea centralelor pe combustibil alternativ (păcură) pentru siguranța funcționării atât a rețelei de transport de energiei electrică cât și a rețelei de transport a gazelor naturale. Măsura s-ar aplica strict în situația în care România ar înregistra un deficit de gaze naturale”, mai transmis oficialii.

Totodată, ar putea fi oprite sau reduse temporar exporturile.

„Această măsură s-ar aplica în situația în care, deși există capacitate disponibilă la export, resursele ar fi limitate și ar risca să nu poată asigura necesitățile de consum ale populației. Această măsură nu ar afecta programele de schimb anterioare ale operatorilor economici ci ar împiedica apariția de exporturi suplimentare față de acestea. Măsura este menită să protejeze populația de riscul întreruperii alimentării cu energie electrică și ar presupune intervenția operatorului de transport și sistem asupra tranzacțiilor angajate de energie electrică la export”, arată sursa citată.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Motivul pentru care mulți dintre norvegieni se simt vinovați pentru că locuiesc într-una din cele...
Criminalul din Brăila nu se mai poate STĂPÂNI! Anchetatorii sunt șocați de comportamentul lui. Ce...
FOTO. Fosta ispită de la Insula Iubirii nu ratează nicio ocazie să își arate dragostea...
Soțul Marinei, dentista ucisă în cabinet, rupe tăcerea! Ce mărturisire a făcut în plină anchetă
Ce spune Trump despre ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice de la Paris: „O rușine”
Cine este șoferul care a ucis un copil de 9 ani pe Șos. Gării Cățelu....
Vedeta care a apelat la MAME-SUROGAT pentru a avea copii! De ce a ales să...
Vremea 30 iulie - 26 august 2024. ANM a actualizat prognoza meteo pentru ultima lună a verii
UPDATE Doi frați, loviți în plin de o mașină în Pantelimon. Băiatul de 9 ani...
Destin tragic pentru un adolescent din Galați. Băiatul în vârstă de 16 ani și-a găsit...
Au făcut spectacol în valurile mării! Laurette, Andra sau Alexandra Stan nu au ţinut cont...
Noi imagini cu Dacia Bigster. Noul SUV de la Dacia va decima concurența - GALERIE...
David Popovici e campion olimpic la 200 metri liber şi aduce prima medalie pentru România...
MOTIVUL SECRET pentru care METEOROLOGII nu fac PREDICȚII precise
Decizie pentru cei cu mașini pe motorină. Vor fi taxați mai puțin de azi, 30...
Vestea pe care n-ar fi vrut s-o audă niciodată
Insula Iubirii sezon 8, 29 iulie 2024. Ce a spus Andrei după ce a văzut...
UPDATE Doi frați, loviți în plin de o mașină în Pantelimon. Băiatul de 9 ani...
Jador, declarații neașteptate despre relația cu Oana Ciocan: „Am încercat să fac copii cu Oana....
Livia Eftimie, adevăratele motive ale despărțirii de Cătălin Bordea: ”M-am simțit abandonată și neglijată în...
BANCUL ZILEI. - Bulă, de ce n-o săruţi pe tanti Mioara?
Test de cultură generală. Ce se întâmplă cu rechinii dacă se opresc din înotat?